bg-flag de-flag uk-flag

Radix urticae – корени коприва

radix-urticaeЦялото растение, както и нейните корени са наричани открай време топли. Не само поради жаренето с листата й, които винаги дават моментален резултат при болки в костите и схващания. Топлата същност на копривата е съживителна, влияе изключително благотворно върху кръвообращението. Снабдява организма с ценни елементи: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и др. Корените на копривата са просто едно богато депо на животоподдържащи вещества. Изсушени – те три години не губят свойствата си.

Действието на чайовете, извлеците, компресите, лапите от тях е много оздравително, при широк спектър на заболяванията: анемии, нарушена обмяна на веществата, диабет, ревматизъм, задух, главоболие, треска, жълтеница, кашлица, подагра, кожни болести, възпаление на лимфите, рани и пр. Освен че са вкусна храна като супи, бульони, ястия, копривените корени (а и цялото растение) са много полезни при отслабване и изтощение на организма, при виене на свят, вътрешна слабост, при авитаминози. Дори само ако вечер залеем няколко корена заедно със стръковете и листата със студена вода, а на другия ден пием от този извлек, ще усетим веднага благотворното действие на това чудно растение.

Древните са знаели много от тайните на копривата и са я използвали заедно с корените и семената при нервни смущения, отслабване на паметта, за укрепване на кръвоносните съдове, на сърцето и духа, както ни съобщават в своите лечебници.