bg-flag de-flag uk-flag

Herba absinthie – стрък oбикновен пелин

herba-absinthieОбикновеният пелин (Artemisia absinthium), познат още като бял пелин, e  многогодишно растение от рода Пелин.

Многогодишно сребристо-сиво тревисто растение със своеобразен приятен аромат и силно горчив вкус. Стъблото е 40 – 120 см. високо, в горната част разклонено, в основата вдървеняло. Листата са двойно и тройно пересто разсечени, в основат с дълги, а в горната част с къси дръжки, като от двете страни са покрити със сребристи власинки. Съцветията са сложни метлици, изградени от многобройни едностранни гроздчета. Цветовете са тръбести, жълти, без чашка. Плодът е около 1 мм дълъг, кафяв, продълговат, заострен, без хвърчилка или коронка. Цъфти от юли до септември.
Расте по тревисти и каменисти места, из храсталаци и градини в цялата страна, главно в равнините и предпланините. Използват се цъфтящите облистени връхни части (Herba Absinthii), отрязани на около 25 см. от върха. Събират се в началото на цъфтежа. Да не се смесва с черния пелин – Artemisia vulgaris L., на който листата отгоре са тъмнозелени, голи, отдолу бели, а цветовете са червеникави.
Стръковете на белия пелин съдържат 0,5 – 2% етерично масло (Oleum Absinthii). Основни компоненти на маслото са кислородни производни на бициклични терпени – алкохолът туйол и кетонът туйон. На тях се дължи благотворното действие на билката, но в по-големи дози тези вещества са отровни.