bg-flag de-flag uk-flag

Herba equiseti arv.-стрък полски хвощ

Herba-equiseti-arvПолският хвощ е многогодишно тревисто растение с подземно дълго коренище. Разпространение. У нас полски хвощ се среща по влажните и сенчести места, покрай реките, в ливадите, мочурищата и край насипите в предпланинските места с надморска височина до 1600 м.

Дрога. Стръковете от полски хвощ – Herba Equiseti.

Надземната част се събира през лятото (май – август), като се отрязват стъблата заедно с техните разклонения на разстояние 20 см  от върха. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената дрога е чуплива, със зелен цвят и слабо горчив вкус. Не притежава миризма. Полският хвощ се съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. Допуска се да съдържа влага до 12%. При брането на полски хвощ не трябва да се смесва с блатния хвощ или други растителни видове.

Полският хвощ съдържа сапонина еквизетонин, каротин, витамин С, голямо количество силициева киселина (алкални и алкалоземни силикати – първите са разтворими, а вторите – неразтворими във вода), флавоноидите едвизетрин, лутеолин и изокверцитин, горчиви вещества, смолисти вещества, алкалоидите паустрин, никотин и еквизетин, мазнини, аконитова киселина, еквизетова киселина, оксалова киселина, дъбилни вещества, белтъци, смоли и др.

Действие и приложение. Високото съдържание на силикати и богатият състав на билката определят разностранното й действие и приложение. Силициевата киселина, разтваряйки се във водата, образува соли, лесно резорбираще се в стомашно-чревния канал. Тези соли са необходим компонент в жизнената дейност на различни системи, играят важна роля в метаболизма и функционалната дейност на съединителната тъкан, лигавиците, укрепват стените на кръвоносните съдове. Те са особено важни за развитието на костната тъкан. В урината силициевите съединения образуват защитни колоиди, препятсващи кристализацията на минералните компоненти, като по този начин пречат на образуването на бъбречни камъни.

Билката и препаратите от нея притежават силно изразено диуретично действие. Предизвикват усилена дейност на сърцето и засилване на кръвообръщението, при което отделителната работа на бъбреците се подобрява. Антимикробното и противовъзпалително действие на полския хвощ се дължи на 5-гликозид-лутеолина. Това обуславя приложението му при възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците и пикочния мехур, отоци от сърдечен или бъбречен произход (при остър нефрит са противопоказни, тъй като силно дразнят бъбреците). Те повишават обмяната на веществата и се прилагат с успех при заболявания на жлезите с вътрешна секреция и особено в периода на климакса, при отоци на краката от нарушена обмяна и др.). Засилват устойчивостта на съединителната тъкан, на което се дължи приложението им при ревматични заболявания, хроничен полиартрит, артроза, белодробна и костна туберкулоза, болестни процеси на кожата и кожните образувания (косопад), счупвания на костите и др. Подчертано е кръвоспиращото действие на полския хвощ при кръвохрачене, маточни кръвотечения и хемороиди. Благоприятен е ефектът и при астма. Билката участва в състава на противоастматичните и пикочогонните чайове. Установено е и противогнилостно действие. Експериментално е доказано, че полският хвощ оказва дезинтоксикационно действие, като способства за изхвърлянето на оловото от организма.