bg-flag de-flag uk-flag

Cortex salices – кори бяла върба

Кори-бяла-върба-(Cortex-Salicis-)Кори бяла върба (Cortex Salicis )
Върбата расте край реките, по заблатените места, край потоците. Среща се и в планините. Листата на този вид дърво са малки и продълговати. От повече от 2 000 години върбата е добре познато средство за облекчаване на болката и намаляване на температурата.
Почти всички медикаменти, използвани за лечение на артрозната болест, имат произход от кората на върба и на други дървета от семейство върби (Salicaceae). Кората на тези растителни видове съдържа химическо вещество, наречено салицин, който се открива също и в билката ливадник (Spirea ulmaria). Използването на кора от върба има дълбоки традиции в лечението на подагра и артрит.

Кори-бяла-върба-Cortex-SalicisДиоскорид я препоръчвал заедно с вино и черен пипер против болки в ставите. През 1829 г. за пръв път салицинът е химически екстрахиран от върба. През 1835 г. германски химици обработили салицина в салицилова киселина и забелязали, че може да лекува артрит. За източник на салицин е използвана билката ливадник вместо върбова кора. Тъй като латинското име е Spirea, химикалът бил наречен спирова киселина.