bg-flag de-flag uk-flag

Flores primulae – цвят иглика

flores-primulaeИгликата е род, който обобщава около 500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Покритосеменни растения. Корените на Игликата са къси и нишковидни. Стъблото е изправено, високо около 5 до 35 см., диаметърът му е 1 до 3мм, но понякога липсва стъбло. В основата му са захванати листата в розетка. Те са дълги 5-17см, широки 2-8см, формата им е еипсовино ланцетна до яйцевидна и сърцевидна , лълновидно назъбени по ръба . Цветовете са 3-10 на брой и съставляват наведено или право съцветие на върха на растението, или са единични в центъра на стъблената розетка. Чашката е широка около 4мм и дълга 8-16мм. Венчето е жълто с диаметър 11-18мм, тръбичката е дълга около 10-17мм ,широка е около 3мм. Свободните дялове на венчето са дълги около 5-9мм, толкова и широки. Плодът наподобява многосеменна кутийка, която е дълга около 10мм.

 

Игликата е колоритно градинско цвете, тя има изключително разнообразна цветна палитра.
Съгласно Закона за лечебните растения и поради ограничените запаси, всяка година със заповед на министъра на околната среда и водите се налагат ограничения за събираните количества от растението, извън тези за лични нужди. А съгласно този закон „билки за лични нужди“ са колчества билки в свежо състояние, които са събрани от едно лице в рамките на един ден, както следва – за цветове до 500гр. , за коренища и корени -1кг.

 
Сапонините, които се съдържат в дрогата на растението имат отхрачващ и откашлячен ефект. Игликата се използва при грип, коклюш, астма, бронхиален карат. Корените се използват за лечение на възпалителни заболявания на пикочните пътища, подагра, трудно уриниране. Листата служат за лечение на главоболие, при недостиг на витамини А и С и против отпадналост. Цветовете лекуват безсъние, нервна сланост, главоболие. Корените притежават отхрачващо действие. Имат известно потогонно и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действат успокоително върху нервната система.