bg-flag de-flag uk-flag

Flores sambuci- цвят бъз

Sambuci

Бъз (Sambuci) е род двусемеделни растения от около 30 вида, основно разпространени в умерения пояс на северното полукълбо, но има и в южното. Повечето са храсти или ниски дървета. В България са популярни два  вида: черен бъз (свирчовина) и бъзак (тревист бъз).

Цвят  черен  бъз /flores sambuci nigra/  е ароматен и приятен на вкус. Използва се при простудни заболявания, бронхит, хрема, треска, ангина, туберколозна кашлица. Цветчетата се употребяват като потогонно и омекчително средство. Засилва растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси. Лапи от запарени цветове и листа се използва при трудно заздравяващи рани, ревматизъм, отоци и подагра. При язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хипертония, пролетна умора. Стимулира чернодробната функция, действа седативно на нервната система.

С бъзов чай от цветовете на черният бъз се правят инхалации при пресипнал глас и при възпаление на горните дихателни пътища.

Традиционната ни медицина съветва чай от бъз да се прилага още при импотентност, хемороиди, възпаление на пикочните пътища, подагра, при високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране, придружено с кръв, копривна треска, задух и затлъстяване.