bg-flag de-flag uk-flag

Fructus junipperi communi – плод хвойна

Хвойната (Juniperus) е дърво или храст от семейство кипарисови (Cypress). Съществува на земята от около 50 милиона години. Вечнозелена на външен вид, хвойната прилича на малък кипарис. Това растение е дълголетник. При благоприятни условия хвойната живее от 600 до 3000 година. Някъде по света има все още живи растения, поникнали от семена хиляди години преди новата ера.

Fructus-junipperi-communiХвойната отдавна е известна с лечебните си свойства. Това растение лекува много заболявания: кожни заболявания, туберкулоза, астма. Хвойната има успокояващ ефект върху нервната система, облекчава стреса. И защо? Тъй като хвойната съдържа много етерични масла със смолист, пикантен, опушен аромат.

В Рим и Древна Гърция това малко дърво е смятано за най-сигурният начин за лечение на ухапване от змия. Римляните са добавяли смачкани плодове от хвойна към виното и са го пили при заболявания на черния дроб и като диуретик.

В Древна Русия от кората на хвойна правят съдове. Съдовете дълго време не се чупят, а млякото, което е съхранявано в такива съдове, дори в горещ ден не вкисва.

Клоните на хвойната, предварително осветени в църква се окачват в домовете. Смята се, че предпазват от болести и всякакви нещастия.

Хвойната премахва подпухналостта, помага при дерматит и зъбобол. Тя е средство за борба с целулита, премахва възпалението на белите дробове и бронхите, подобрява сърдечната функция. Нормализира кръвообращението, кръвното налягане. Помага при колики, запек, както и различни други заболявания. Спектърът на терапевтични ефекти е огромен.

Заради лечебните свойства, дълголетието, а също и защото дървото от хвойна не гние, някои хора смятат това растение за символ на вечния живот и преодоляване на смъртта.

Хвойната е противопоказна по време на остро възпаление на бъбреците, бременност, тежка хипертония, свръхчувствителност.