bg-flag de-flag uk-flag

Fructus pruni spinosa – плод трънка

fructus-pruni-spinosaТрънката  /Prunus spinosa/ е широколистен голям храст или малко дърво, достигащо до 5 метра във височина. Тя е с груба и лющеща се черна кора и гъсто разположени стъбла и клони. Клоните имат дълги, остри шипове. Листата са малки и овални. Те са от 2 до 5 см дълги и 1,2 до 2 см широки, тъмно зелени са на цвят и имат назъбени краища. Цветовете са малки и деликатни, с пет овални и кремаво-бели венчелистчета. Цъфтенето е в началото на пролетта. Плодът е с костилка, с тънка месеста част и силно стипчив вкус, синьо-черен или тъмно лилав на цвят.

Плодовете на трънката могат да бъдат използвани за стимулиране на обмяната на веществата и могат да бъдат много подходящи за използване в случаи на екзема, херпес, алергии, настинки, катар, лошо храносмилане, камъни в бъбреците и жлъчката и заболявания на пикочния мехур. Потопени във вряща вода, цветовете имат леко диуретични, тонизиращи и слабителни свойства.

 

Безопасност: Някои билки могат да реагират с някои лекарства. Ето защо е силно препоръчително да се свържете с вашия лекар, специалист или билкар преди консумация на която и да е билка.