bg-flag de-flag uk-flag

Fructus sambuci nigri – плод бъз

fructus-sambuci-nigriВсички видове бъз са или храсти, или ниски дървета.

За нас от най-голяма полза е черния бъз (Sambucus nigra), който представлява храст или дърво, достигащо височина до 3 м високо, а в редките случаи до 8-10 м. Има силно развита коренова система, а бъзови плодове узряват края на август или началото на септември. В някои части на страната е известен с наименованията бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.

Черният бъз не бива да се бърка дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак. Характерно за бъзака е, че цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз. Съществуват още т.нар. Австралийски бъзове – два вида храсти с бели или жълти плодове, които достигат до 3 м височина.

Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Бъзовите плодове са богати на антицианови съединения, които оказват голяма роля при неутрализирането на свободните радикали. Огромно е количеството на пектин и целулоза в бъза, а освен в това в растението се съдържат много ценни минерали и микроелементи.

Огромно е количеството на витамин С в бъза, а ако съумеете да ги изсушите правилно, може да запазите по-голямата част от полезните съставки. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

В 100 г плод от бъз се съдържат: 73 Калории, 0.66 г белтъчини, 18.4 г въглехидрати, 0.5 г мазнини.