bg-flag de-flag uk-flag

Radix ononidis – корени гръмотрън

Особено ценни са корените на гръмотръна. Те се събират преди цъфтежа (април – май) или след цъфтежа (август – октомври). Най-лесно се изваждат след дъжд. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50 – 60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, имат специфична миризма и леко парлив вкус.

radix-ononidis

Дрогата от корените на гръмотръна има диуретично, потогонно и слабително въздействие, за което причина е етеричното масло. Облекчава уринирането, спомага за евакуацията на урината и води до косвено намаление на простатната жлеза. Диуретичният ефект на дрогата може да бъде използван и при застойни явления от всякакъв род, сърдечна недостатъчност, затлъстяване, бъбречни възпаления и отоци от различен произход, бъбречно-каменна болест и жлъчно-каменна болест, при простатит и хипотония. Благоприятен ефект се констатира и при цистопиелити предвид противовъзпалителното му действие.

radix-ononidis-1

Доказано е, че дрогата от корени на гръмотрън понижава артериалното налягане и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Водните и спиртните извлеци съдействат за намаляване проницаемостта и чупливостта на капилярите, е причина дрогата и препарати, в които е вложена да се прилага като кръвоспиращо средство при хемороиди, разширени вени.

Гръмотрънът намира широко приложение в борбата с наднорменото тегло. Може да се използва самостоятелно, но се влага и в много препарати, целящи да подпомогнат процеса на отслабване. Гръмотрънът подпомага и намаляването на целулита, който често е съпътстван със задържане на вода в организма.

Народната медицина препоръчва корени от гръмотрън да се използват при ревматични заболявания, шипове, подагра.