bg-flag de-flag uk-flag

Radix symphyti – корени черен оман

radix-symphyti-корени-черен-оман

Билката зарастличе е известна още като черен оман. Тя се среща по влажните поляни и край различни водни обекти – ручеи, дерета, поточета, реки…

Може да се види да цъфти и край оградите и полските синори.

Зарастличето, както подсказва името му, се използва за лечение на счупвания и загнояване на костта, ревматизъм и отичания на ставите, парализа, разширени вени, тумори, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити, стомашни язви, вътрешни кръвоизливи, подагра и пр.

Прочутата лечителка Мария Требен препоръчва  при външни и вътрешни рани, при наранявания от всякакъв вид прищипвания, вътрешни кръвоизливи и счупвания на костта да се прилагат компреси с тинктура от зарастличе.

Но при смущения в оросяването на краката, при разширени вени и за допълнително лечение на костни счупвания може да се правят бани на половината тяло и с прибавяне към водата на листа от билката. Благодарение на способността на зарастличето да стимулира и регенерира клетките при пародонтит, широко приложение намират в стоматологията лекарствените препарати, получени на негова база. Специално при пародонтозата помага и жабуренето на устната кухина с отвара от корените на растението.

Използваема част: Корените на растението, които се изравят с права лопата преди цъфтежа или през есента. Изсушените и нарязани корени се съхраняват в застлани с хартия дървени съдини.